Biserică

Riscul idolatrizării Bisericii

Biserica lui Hristos e deosebită. Ar merita elogii după elogii. Ce face Biserica mai deosebită decât alte instituții, organizații ale societății? Domnul ei. Hristosul lui Dumnezeu.

Iubesc Biserica. De fapt, Biserica sunt oamenii. Oamenii regenerați de Isus. Oamenii care formează Biserica sunt imperfecți, dar perfectibili. Din pricina imperfecțiunii uneori suntem în stare să ne poticnim în Biserică.

Mai mult decât slujba publică

Biserica e mai mult decât suma slujirii din cadrul slujbelor ei. E mai mult decât cântarea unui cor sau chiar a unei orcheste. Activitatea mea de predicator poate să vorbească despre existența Bisericii, dar la fel de bine poate să nu aibă de a face deloc cu Biserica.

Biserica există dincolo de cele 2 sau 3 ore de închinare publică. Biserică face slujbă în fiecare zi prin credincioșii ce o compun. Există slujbe la școală, la grădiniță. Avem slujbe la spital și în cabinete medicale. Poate că densitatea cea mai mare de slujbe se găsește pe șantiere și în fabrici. În mijloacele de transport în comun avem frați care fac slujbă. Să ne aducem aminte ce ne spune Pavel. ”Toţi sfinţii vă trimit sănătate, mai ales cei din casa cezarului.” Filipeni 4:22

Există riscul minimalizării întâlnirii comunitare. Mulți creștini nu mai iau în serios participarea la slujele religioase. Veți spune că inițiativa mea tocmai acest lucru face. Dați-mi voie să vă contrazic. Sunt unul din cei mai aprigi apărători ai nevoii de a fi prezenți la Casa Domnului, dar totodată nu pot să nu remarc idolatrizarea (din partea unora) de care au parte întâlnirile slujbelor spirituale. Și poate și din cauza asta uneori slujbele sunt seci și nerelevante.

Biserica Lui Dumnezeu sau Dumnezeul Bisericii?

Istoria se repetă. Evreii contemporani cu Ieremia au încurcat borcanele. Sau nu. De fapt e mai la îndemână să fi legat de o casă, de activități care te liniștesc, decât de un Dumnezeu care cere, vrea ca să îți depășești condiția și să îl cauți pe El, să trăiești permanent în prezența Lui. Ieremia îi acuza pe conaționalii lui că își rezumă trăirea la nivelul fenomenului religios doar printr-o prezență în Templul Domnului, când de fapt ei au uitat de Domnul Templului. Dacă nu ar fi uitat nu l-ar fi jignit în mod grosolan, folosind Casa Lui fără să împlinească legea Lui.

Participarea activă la slujbele sfinte nu rezolvă problema sufletului. Poate fi parte din rezolvare dacă îl căutăm pe Hristos și numai pe El. Câtă vreme mergem la Biserică, dar pe drumul de întoarcere spre casă în tramvai, fiind îmbulziți de un copil nevinovat noi reacționăm impulsiv, nu ne-a folosit la nimic slujba la care am fost prezenți. Ba mai stârnim și un circ amplificat de o mamă tânără care abea aștepta ocazia ”să creeze atmosferă”. Am fost martor la scena aceasta pe vremea când eram student în București.

Să ne facem mai buni

Apostolul spunea celor din Corint, de altfel o Biserică plină de harismele Duhului Sfânt, că părtășia lor nu îi face mai buni, ci mai răi. Un astfel de rezultat nu ne ajută la nimic. Dacă e de învățat ceva din pandemia aceasta care ne-a oblogat să fim lipsiți de slujbele Bisericii, trebuie să luăm în calcul și aspectul acesta. Până acum poate ne-am permis să participăm din inerție fără să ne cercetăm dacă are loc o transformare continuă în noi, ar fi înțelept din partea noastră să ne păzim piciorul când intrăm în Casa lui Dumnezeu.

Să sintetizăm

  • Biserica și slujbele ei rămân o necesitate acută în viața credincioșilor. Să frecventăm activi slujbele religioase
  • Există riscul să ne întâlnim la Biserică dar nu pentru Domnul Templului, ci pentru Templul Domnului. Așa ceva nu ne ajută mai mult decât îi ajută pe pensionari să meargă la clubul pensionarilor
  • Să avem în vedere ca prezența noastră la Biserică, să ne înnoiască viața, devenind tot mai asemănători lui Hristos. Nu inerția trebuie să ne conducă spre adunarea credincioșilor, ci pasiunea pentru Dumnezeu

Voi iubii și mai departe Biserica. Nu pot trăi lipsit de părtășia lui Dumnezeu și a credincioșilor Lui, care îmi sunt frați și surori, pe care îi prețuiesc și cu care vreau să moștenesc Raiul lui Dumnezeu.

Voi veghea să nu mă folosesc de Casa Lui Dumnezeu, în timp ce îi nesocotesc voia.

Bisericile puternice sunt formate din credincioși care sunt îndrăgostiți nebunește de Hristos. Aleluia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *