Viață creştină

Reacție la ”înțepături”!!

Cartea lui Samuel, debutează cu prezentarea familiei lui Elcana. O familie poligamă. Penina și Ana se numeau cele două consoarte. Familie credincioasă. Făceau ”pelerinaj” la Silo. Locul unde era Chivotul legământului și cei doi preoți ai Domnului.
Diferența dintre cele două soții era dată de aspectul fertitilității. Penina avea copii. Ana era stearpă.
Acest fapt e suficient pentru ca Penina să o necăjească pe Ana. Ani la rând. Când se duc la Casa Domnului să se închine, Penina folosește prilejul pentru a mâhni inima celei fără copii.
Reacția celei asuprite a determinat scrierea acestui mic eseu. Reacția ei e naturală. Plânge. Nu mănâncă. Ana însă are și o reacție spirituală. Se roagă. Cere mila lui Dumnezeu. Un băiat, căruia i-a hotărât deja destinul: închinat Domnului, pentru toate zilele vieții lui.
Ana putea apela și la altceva. Răzbunare. Ură. Presiuni asupra soțului. Chemarea la judecată în fața mai marilor cetății !?
Cum de a optat Ana pentru o așa abordare ca răspuns la jignirea ”rivalei”? De ce nu a găsit ea de cuviință ca să împânzească toată comunitatea cu aceste înțepături?
Adevărul acestei istorii biblice, a ajuns la tine pentru ați oferii înțelegerea că fiecare greutate, povară, nenorocire trebuie să te motiveze, nu să te oprească din alergare.
Ce vei face cu jignirea vecinului? A prietenului? Cu imprudența colegei, căruia i-ai prezentat o situație prin care ai trecut, cu dorința de a nu fi mai departe împărtășită?
Nu te lăsa, luptă. Jignirea trebuie să te facă mai puternic. Nu ai reușit azi și nu i-a convenit șefului, profesoarei, poate chiar părinților, nu renunța. Dovedește că totul a fost un accident, o slăbiciune și că defapt.. adevăratul tău caracter a fost umbrit de nefericita situație.
Atitudinea Anei a avut implicații pentru ea personal, pentru liniștea căminului ei dar perspectiva cea mai înaltă, întreg Israelul a fost binecuvântat prin slujirea lui Samuel. Acest copil a fost primit ca urmare a rugăciunilor mamei, determinate de vorbele rele adresate ei. Vobele triste i-au dat imbold Anei, nu au înfrânt-o.
Întreabă-te cum trebuie să procedezi cu fiecare șicanie care îți e adresată.
Analizează perspectiva faptului că reacția ta va impacta mulți oameni, foarte mulți oameni. Și pentru aceasta, reacția omului vizavi de tot ce i se întâmplă, e foarte importantă.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *