Viață creştină

Trupul credinciosului dăruit Domnului

Trupul nostru nu e pușcăria sufletului cum credeau unii. Trupul nostru este darul lui Dumnezeu pentru noi. Din această perspectivă, e important ce facem cu această ”casă pământească”.

Trupul e important pentru Dumnezeu. Nu e doar un ambalaj pentru suflet, ci mai mult decât atât. Cred că azi prea puțini oameni neagă importanța trupului, dimpotrivă cei mai mulți trăiesc pentru satisfacerea trupului.

Apostolul Pavel nu cere jertifirea trupului, după cum nici Hristos nu a cerut scoaterea ochiului sau tăierea mâinii care te face să cazi în păcat în mod literal, ci metaforic. Dumnezeu condamna trecerea copiilor prin foc în cinstea lui Moloh, iar dacă i-a cerut prietenului Său Avraam să-și jertfească singurul fiu, a fost doar pentru a-i testa dragostea și devotamentul, știm prea bine deznodământul.

Trupul trebuie adus ca o jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu. Observați analogia ”ca o jertfă”. Și totuși îndemnul este de a ne aduce pe noi înșine la picioarele Domnului, aducând Lui Dumnezeu nu doar cu trupul, ci cu întreaga noastră personalitate o închinare onorantă, care să-L glorifice.

Vă îndemn dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Romani 12:1 VDC

Într-o societate concentrată în jurul sinelui, creștinilor li se spune să se concentreze pe o dedicare totală Dumnezeului care singur are nemurirea. Lui Timotei îi scria Pavel că una din caracteristicile vremii de pe urmă va fi iubirea de sine, a se citi că acțiunile oamenilor vor fi îndreptate spre propria plăcere. Asta e radiografia timpului pe care noi îl parcurgem. Noi să nu fim așa preaiubiților.

În mod concret, te îndemn să privești spre tine și spre acțiunile tale și să te întreabi dacă ce faci cu trupul tău poate fi primit de Dumnezeu ca o închinare plăcută, sfântă. Gândurile, vorbele, faptele tale, reflectă o dedicare pentru Dumnezeu, lui Dumnezeu? Îngrijirea trupului tău sau chiar împodobirea lui, transmite ideea exprimată de apostol?

Eu și cu dumneavoastră nu trebuie să fim obsedați de trup, dar nici delăsători cu el, Oricum cine se angajează să împlinească versetul de mai sus, nu va aluneca în extreme.

Să ne stabilim ca scop important, mai întâi observarea noastră dacă suntem preocupați ca întreaga noastră ființă să-L onoreze pe Creator, mai apoi să ne focalizăm pe îndeplinirea acestui ideal.

Trupul nu este pentru curvie ci el este pentru Domnul, scria tot apostolul neamurilor celor din Corint. Cei mai mulți dintre creștini nu ajung să întineze trupul comițând adulter, dar sunt atâtea alte modalități prin care putem ușor cădea și să trădăm încrederea lui Dumnezeu.

Atenția și preocuparea noastră să fie ca întotdeauna, zi și noapte, și cu trupul să aducem o închinare plăcută lui Dumnezeu, mărturisind că plăcerea noastră e să slujim Domnului cu trupul, sufletul și duhul, în felul acesta versetul 23 din epistola către Tesalonicei, cea dintâi, va deveni o realitate și pentru noi.

Dumnezeul păcii să vă sfințească El Însuși pe deplin, iar duhul vostru, sufletul vostru și trupul vostru să fie păzite întregi, fără cusur, la venirea Domnului nostru Isus Hristos! 1 Tesaloniceni 5:23 

Imagine de Shah Rokh de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *