Leadership,  Viață creştină

Saul, alesul lepădat

Preocuparea lui Saul pentru casa tatălui său era mare. Așa ajunge să-l viziteze pe văzătorul Samuel. Profetul nu așteaptă mult și conform mesajului primit îl unge pe Saul împărat peste Israel.

Alesul neascultător 

Saul e alesul. Alesul Domnului. Numai că alesul nu înseamnă favoritul pentru care închide Dumnezeu ochii. De fapt Dumnezeu nu închide ochii pentru nimeni. Nici pentru tine, nici pentru mine. Dumnezeu nu favorizează pe nimeni. Poruncile Lui sunt la fel pentru toți.

Alesul Saul are responsabilități față de Dumnezeu. El trebuie să asculte de Cel care l-a ales. Ori împăratul lui Israel, se apucă să facă după cum îl taie capul. Nu ține seama de sfatul Domnului prin Samuel. Saul nu îi e loial lui Dumnezeu.

Lepădat, sau fără pace și fără viitor

Saul e tulburat, nu are pace. E dezorientat. Vede dușmani peste tot. Urmărește un bărbat ce i-a făcut doar bine. Energia lui și a celor de lângă el o risipește cum nu ar trebui să o facă.

Împăratul își subminează propria domnie și se teme, pe bună dreptate, că dinastia lui nu va supraviețui după moartea sa. Vina, în ochii lui Saul, o poartă David, doar că o minte lucidă știe că nu așa stau lucrurile.

Regele Saul e lepădat pentru neascultare repetată. A nu ține seama de cerințele lui Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu, conduce la lepădare.

“Antidot” la lepădare

Relația cu Dumnezeul atotputernic nu poate continua la nesfârșit atunci când neascultarea ne caracterizează acțiunile.

Îl cunoaștem pe Dumnezeu ca fiind bun și înțelege că suntem țărână. Domnul are milă de slăbiciunile noastre, totuși neascultarea deliberată contravine caracterului Său!

Atunci când “proiectăm” lepădarea ca rezultat al neascultării, de fapt, transmitem sub forma negativă un avertisment, o chemare la ascultare de poruncile Domnului. Lepădarea e consecința neascultării care poate fi evitată. 

Dumnezeu nu leapădă cu plăcere, și nu leapădă ușor. Grația Lui ne este oferită mereu și mereu. Trebuie doar să nu rămânem în neascultare, ci, dimpotrivă sa alegem calea care ne asigură atât prietenia Domnului, cât și împlinire sufletească. 

În afară ascultării de voia lui Dumnezeu nu există fericire, nici viitor! Poate ca asta e lecția pe care o putem învăța de la unul ce a fost ales, și a sfârșit lepădat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *