Biserică,  Familie,  Slujire publică

Ce am învățat de la tatăl meu slujitor

În această zi specială, vreau mai mult decât să-ți scriu un simplu “La mulți ani”, să cinstesc felul de a fi și de a trăi al tău, dragă tati.

Am învățat și continui să învăț, direct și indirect multe lucruri de care în viață am atâta nevoie. Îți mulțumesc pentru pilda vie și exemplul demn de urmat, oferit nouă celor 8 copiii ai dumneatale și nu numai.

Să fiu smerit și supus

Ce calități. Ce alegeri. Nu te-ai rezumat să-mi repeți cuvintele Mântuitorului referitoare la smerenie și supunere, ci mi-ai arătat în mod practic cum se trăiește simplu și smerit

Să fiu un vecin si un coleg bun

Nu am auzit vreun vecin sau coleg de muncă să se plângă de dumneata, ci te respectă pentru faptul că, în conduita dumneatale față de ei nu există reproș

Să câștig lăsând de la mine

Nu te-ai luptat pentru dreptul dumneatale. Ai renunțat de dragul păcii. Am fost martor atunci când ai suferit pe nedrept calomniere, te-am urmărit să-ți văd reacția. Am știut că nu vei reacționa. Răbdător, l-ai lăsat pe Dumnezeu să-ți apere pricina. Eram prea tânăr să mă ridic în picioare să-ți apăr demnitatea pe care acel frate nu ar fi trebuit niciodată să ți-o calce în picioare. A notat Dumnezeu atitudinea, și de o parte, și de cealaltă

Să fiu echilibrat

De multe ori am observat cum trebuia să împaci extremele, tradiționaliștii cu liberalii. Te situai totdeauna la mijloc. Și nu îi disprețuiai pe oameni pentru alegerile lor. Căutai medierea, chemai la apropiere de Domnul și îngăduință reciprocă, mai ales că unele aspecte țineau de forme la care unii țineau prea mult, iar ceilalți doreau să rupă orice bariere și să lepede tot ce au promovat înaintașii lor. Pe mijlocul cărărilor neprihănirii trebuie să mergem.

Să iubesc oamenii

Mi-ai spus mereu să dau șanse celor ce au greșit, să nu tai speranțele la reabilitare pentru că eu sunt la fel ca toți, un simplu om, Dumnezeu e cel ce iartă și se îndură. Am văzut în mod practic iubirea față de frați și surori în desele vizite la bisericile mici din satele României, dar și atunci când nu te lăfăiai pe un fotoliu să te relaxezi după o zi de trudă, ci alergai să rezolvi problemele enoriașilor

Să am pasiune pentru slujirea credincioșilor

De nenumărate ori te-am văzut alergând să slujești fără să faci diferență între oameni. Ai slujit Biserica lui Hristos în toate momentele. Niciodată nu te-ai dat înapoi, ci ai stat la patul muribunzilor. Erai nelipsit de la înmormântări și pentru asta numai Domnul știe câte libere ți-ai luat. Nu erai plătit să păstorești Biserica lui Hristos, ci trebuia să întreții o familie numeroasă muncind greu, și totuși ani și ani la rând ai sacrificat totul pentru Biserica lui Hristos. Mare îți va fi răsplata.
În loc ca să te urci într-o mașină tare și să mergi acasă la familie, după slujba de dimineață, ai luat-o la pas de nenumărate ori să duci Cina Domnului la un frate sau o soră în vârstă și bolnav.

Să am pasiune pentru Evanghelie

Am aflat, nu de mult, că ți-ai dorit să ai un băiat care să predice Evanghelia și să o facă mai bine ca dumneatale. Mă bucură onoarea ce o am de a predica Scripturile și îți mulțumesc că datiorită dumneatale am ajuns să predic Cuvântul. La fel  îmi doresc și eu pentru Luca. Te-am văzut foarte des cu Biblia în mână și chiar dacă nu luai notițe meditai profund la textul sacru.

Să am o inimă de slujitor

Oamenii te căutau pentru că îi înțelegeai, empatizai cu ei. Le primeai mărturisirile și căutai să îi ajuți să se ridice. După 30 de ani de slujire să iei încă cele mai multe voturi, spune totul despre prețuirea fraților de care te bucuri.

Să nu aștept răsplata de la oameni

Prea puține informații au ajuns la cunoștința mea despre nedreptățile care ți-au fost făcute, dar puțin cât știu, m-a determinat să învăț că Biserica poate fi locul unde experimentezi cele mai înălțătoare momente, dar și locul unde suferi cele mai mari decepții. Pe lângă frații sinceri, mai sunt și altfel de frați, cum bine spunea Pavel. Pe Hristos la interval de o săptămână oamenii l-au tratat extrem de diferit, i-au cerut moartea, suntem oare noi mai presus de Hristos?


Mulțumesc pentru creșterea pe care mi-ai oferit-o și pentru tot ce m-ai învățat și continui să mă înveți.

Dumnezeu să-ți binecuvinteze anii în continuare!

La mulți ani, tati! Multă sănătate și multă putere, fizică și spirituală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *