Tineri,  Viață

Prețul plăcerii

Plătim pentru plăcere. Nimic nu e gratis. Fie că e vorba de plăcere vinovată sau nu. Plătim un preț. Calculăm noi oare dacă merită plătit prețul ca să facem rost de plăcerea respectivă?

Există plăceri bune, sănătoase. Și acestea costă. Acum însă vorbim de plăceri care pe termen scurt, ne aduc satisfacții, totuși pe termen lung ne pot provoca cele mai mari neajunsuri.

Plătim azi și mâine. “Facturile” vin mai multe, mai mari și mai dese ca cele de la “Electrica”.

Modul de plată

Plăcerea are un preț. Plătim pentru plăcere cu bani, cu timp. Dăruim în schimbul promisiunii plăcerii, din ce avem și din ce suntem. Unii își vând sufletul pentru promisiunea plăcerii.

Plătim cu timpul nostru. Ni se scurg minutele primite. Plătim cu energia noastră. Orice facem necesită energie. Ne “convinge” o activitate să ne dăm jos din pat pentru că ne îmbată cu promisiunea fericirii.

Plătim cu prietenii, cu relațiile noastre. Plătim cu sentimente frânte, cu inimi distruse. Plătim azi și mâine. “Facturile” vin mai multe, mai mari și mai dese ca cele de la “Electrica”.

Plătim ca să rămânem în anturaj. Chiar merită să renunți la valorile tale pentru așa zisa prietenie a cuiva care oricum până la urmă s-ar putea să te trădeze? Cine îți cere, direct sau indirect, să renunți la principii, nu poate să fie credincios unei prietenii, pentru că el însuși nu are principii.

Prețul plăcerii de a mânca din fructul interzis s-a decontat prin pierderea Edenului, a stării de împlinire în prezența lui Dumnezeu.

Exemplificare

Plăcerea de a mânca fast food va fi decontată peste ani și ani. Înbolnăvirea trupului e în mare măsură rezultatul unei alimentații deficitare. Mâncăm mult și procesat. Sosurile acelea au un gust irezistibil, la fel ca și dulciurile, ciocolata. Noi indirect plătim ca să ne înbolnăvim…

Societatea noastră este extrem de sexualizată pentru că omul tânjește după fericire, iar producătorii știu asta. Plăcerea care rezultă din vizionarea unui material murdar are un preț. Ce tragic este că unii se îmbogățesc ajutându-te să te distrugi.

S-ar putea ca să vizionezi gratis, totuși plata se va face în alt mod. Plătești cu relațiile tale stricate, plătești cu nopțile tale nedormite. În cazul în care nu te oprești poți plăti chiar cu sufletul tău.

Prețul pe care-l plătești ”Dina” dacă mergi să vezi fetele cetății e egal cu distrugerea vieții tale. Nici un psiholog nu mai poate trata traumele pe care le vei purta ca pe niște cicatrici toată viața ta.

Prețul plăcerii de a mânca din fructul interzis s-a decontat prin pierderea Edenului, a stării de împlinire în prezența lui Dumnezeu.

Nu fii dispus să plătești orice preț pentru plăcerea pe care vrei să o experimentezi. Nu merită.

Trebuie să facem ceva

Ar trebui să reflectăm la alegerile noastre. E recomandat ca acum să punem în cântar prețul care se cere plătit pentru plăcerile atât de râvnite.

Azi, când ispita îmbietoare e departe, ești în stare să judeci lucrurile.

Roagă-te și cere ajutor. Setează-ți limite. Pune-ți bariere. Altfel doare din ce în ce mai tare. Suferi din ce în ce mai mult.

Nu fii dispus să plătești orice preț pentru plăcerea pe care vrei să o experimentezi. Nu merită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *