Nașterea Domnului,  Viață creştină

Fidel valorilor, sensibil cu oamenii

În perioada sărbătorilor se vorbește despre Iosif, personajul din evanghelii, care este tatăl pământesc al Domnului nostru Isus. Ce putem învăța de la el? Haideți cu mine să vedem.

Păstrez valorile, țin la principii

Iosif nu putea să de-a curs mai departe relației lui cu logodnica sa, Maria. Se hotărăște imediat de cum află despre sarcina ei. E nevoie de o arătare angelică pentru a-l opri pe Iosif din decizia de a rupe logodna.

Curăția în domeniul sexual e o mare provocare. Iosif știa ce crede, ce îl definește și prin urmare nu găsește apelarea la un compromis ca o idee viabilă. Iosif s-a ținut de principii. A crezut și a acționat în consecință. Ce cred eu? Cât de tare mă lupt să-mi păstrez valorile?

Ce valori ai? Cât de principial ești? Ai valori în genul celei de mai sus? Foarte probabil că pe lista ta de valori să fie adevărul, credincioșia, sinceritatea. Cât de puternic înrădăcinat ești în Scripturi, ca să nu renunți la credința pe care ți-ai asumat-o?

Iubesc omul, amortizez durerea

Iosif nu-și putea asuma o căsătorie în condițiile actuale. Totuși Iosif caută alternative care să diminueze cât mai mult suferința care se prefigura la orizont. Pentru Iosif contează Maria.

Textul sacru amintește faptul că Iosif era animat de dorințe nobile. Denigrarea, rușinarea publică a Mariei nu e luată în considerare. Scriptura argumentează decizia lui Iosif datorită neprihănirii (dreptății) lui.

Iosif nu putea să trăiască văzând-o pe Maria purtând toată viața stigmatul unei femei ușoare. Iosif iubește. Iosif are o inimă sensibilă. Calculează câștigul și pierderea. Nu-și dorește umilirea Mariei.

În măsura în care ești onest cu Dumnezeu, vei fi ce trebuie pentru oamenii creați de El. Felul acesta de purtare îți va aduce cinste. Neprihănirea ta nu te va ”lăsa” să procedezi spre ruinarea numelui bun al semenului tău. Nu va fi pentru tine o alternativă. Niciodată. Chiar dacă ai avea motive.

Ferm, dar plin de dragoste

Un credincios care nu-și calcă principiile personale, nu va călca în picioare nici renumele celui de lângă el. Se leagă lucrurile. Tăria de caracter, puterea spirituală pe care o ai de a nu ceda ispitei, se va observa și în ce privește raportarea la colegul, vecinul sau prietenul tău.

Îmbrățișează principiile enunțate și apărate de Hristos, ține tare la ele. Nu te lăsa niciodată convins că ai putea trăi călcând în picioare valorile Domnului. Obișnuiește-ți mintea să refuze căile celui rău ca alternativă la evanghelia lui Hristos Isus. Stai ferm. Nu trăii ieftin pentru că prețul unei vieți superficiale e imens.

Ispita va îmbrăca forme perfide. Argumentele vor fi siropoase, din zona sentimentală. Felul în care ți se va prezenta ”câștigul” pe care îl vei avea dacă depășești arhaismele, ”evul mediu”, va fi colorat.

Diavolul e deosebit de inteligent să-ți prezinte binele care v-a ieși dacă schimbi planul. Din acest motiv suntem mereu îndemnați să nu stăm la povești cu el. Dacă în Eden, în acea perfecțiune, a reușit înșelătorul o așa mare breșă, nu-ți poți imagina cum ne poate deturna pe noi de la adevăr.

Prețuiește omul

Mai presus de orice să prețuiești omul. Omul creat de Dumnezeu. Nu pleca de la premiza că îți poți permite să faci pe cineva să sufere. Nu te fă părtaș diavolului care caută pe orice cale să distrugă pe cel de lângă tine. Nu fi un Iuda care vinzi prin sărutare, nici un Ioab care ucide îmbrățișând. Nu ceda presiunii, poziției, sau anturajului, care îți va forța mâna să înfăptuiești răul.

Prețuiște-i și caută-le scuze celor care poate că, îți dau motive să le întorci spatele. Caută căi, poate greu accesibile, dar, care să ducă la salvarea reputației celui de lângă tine. Fă tot ce depinde de tine ca să ușurezi greutatea, durerea, chiar consecințele neascultării lui.

Vei fi ca Domnul Hristos, care a fost de neclintit în credincioșia Lui. Ve fi ca El, care nu a conceput să îngreuneze povara cuiva, ci, doar a lucrat la ușurarea și izbăvirea din necaz a contemporanilor Lui.

Nu uita că lucrarea Lui continuă și azi prin tine și prin Biserica Sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *