Evanghelizare,  Merită Citit,  Viață creştină

Recomand apologetul creştin John C. Lennox – de Daniel Cendes

Doresc să încep cu câteva informații remarcabile despre autorul John C. Lennox, pe care îl urmăresc de câțiva ani buni, și pe care îl apreciez pentru caracterul lui plăcut și deschis, pentru reușitele lui ca om de știință și nu în ultimul rând, pentru impactul lui internațional, ca om al lui Dumnezeu, care pe perioada mai multor decenii, s-a luptat să apere credința creștină, prin intermediul dezbaterilor, a conferințelor pe care le-a susținut și prin intermediul cărților scrise. 

John C. Lennox este doctor în științe și filosofie dar și unul din cei mai renumiți apologeți al secolul XXI. Profesorul Lennox, în vârstă de 76 de ani, a predat matematica la Universitatea Oxford, a fost cercetător în matematică și filosofia științei, dar și lector al ”Centrului pentru apologetică creștină” din Oxford. În materialele pe care le-a publicat, pe partea de apologetică creștină, Lennox, răspunde la întrebari ca: mai este relevantă credința creștină într-o lume în care știința explică multe lucruri despre univers?“ sau: pentru ce am avea nevoie de Dumnezeu dacă ne putem crea tot ce ne e necesar existenței?

Foarte neobișnuit pentru mulți necreștini este faptul că, deși John Lennox este un om de știință, un om rațional, el trăiește credința creștină ca orice creștin care crede autoritatea Sfintelor Scripturi – experimentând supranaturalul prezenței lui Dumnezeu în viața lui. Probabil că perspectiva emeritului profesor Lennox, din care privește Evanghelia, e mai rațională decât a creștinilor ce nu sunt oameni de stiință. 


Contribuția lui John C. Lennox la extinderea Împărăției lui Dumnezeu, poate fi observabilă  prin numeroasele discursuri pe care acesta le susține în universități pe întreg pământul, cât și prin dezbaterile publice, în compania celor mai cunoscuți atei ca Richard Dawkins sau Christopher Hitchens. 


Cu ocazia unei astfel de dezbateri care a avut loc la Universitatea din Viena, în luna martie a acestui an, am avut și eu marea plăcere să-l întâlnesc pe acest cunoscut vorbitor și autor creștin, live pe „scenă“. Eminentul profesor Lennox a ținut o dezbatere intitulată: „Este înțelept să crezi în Dumnezeu?“ la care auditoriul a umplut cea mai mare sală a Universității vieneze. Studenții curioși să afle perspectiva oferită de Lennox, se manifestau aplaudând și fluierând, ca și cum ar fi fost o luptă între două echipe sportive. Înregistrarea o găsiți în limba germană aici, (pe lângă engleză și rusă, dumnealui vorbește perfect și germana): https://www.youtube.com/watch?v=kRvEPj-fDnY

În urma acestei dezbateri, am avut și ocazia să achiziționez cartea pe care doresc să v-o recomand. Cartea citită de mine, e o ediție în limba germană și se intitulează: „Wozu Glaube, wenn es Wissenschaft gibt?“ Ea a fost tradusă și publicată în anul 2019 și în limba romană, sub titlul: „Poate știința explica totul?“

Cred că informațiile despre autor vorbesc mult și despre această carte. Volumul este ușor de citit, deși este o carte de apologetică creștină. Ea afirmă că credința și știința nu se contrazic, ci se completeaza. Știința nu trebuie să te distanțeze de Dumnezeu, ci să te îndrume spre Dumnezeu.

Mai exact, Lennox ne vorbește la începutul cărții despre cei mai mari oameni de știință, atât creștini cât și atei. Ne sunt descoperite mituri despre religie dar și despre știință. Orice persoană care gândește rațional ar trebui să ia Biblia foarte în serios. Prin intermediul acestei cărți, profesorul Lennox ne propune câțiva pași practici prin care putem verifica credibilitatea Bibliei. Cartea se încheie cu provocarea ca cititorul să se analizeze pe sine pentru a ajunge să cunoască Adevărul. Cine eșuează să îl cunoască pe Isus, ratează scopul pentru care a fost creat.

Citirea acestei cărți mi-a întărit credința și m-a încurajat să apăr credința ori de câte ori am ocazia. Cei mai mulți oameni cred că credința este irațională – cartea susține pe bună dreptate că poți „crede rațional“. A „crede rațional“, așa cum afirma John Lennox, nu înseamnă nimic altceva decât a cunoaște Biblia și a o înțelege în amănunt.

Recomand să citiți cartea aceasta dar şi să o dăruiți. Lecturarea cărții e uşoară şi plăcută. Dacă ești ateu sau agnostic citește cartea pentru afla care sunt argumentele creștinilor pentru care cred aceştia în Dumnezeu.


Oricine ai fi tu cel care citești această carte, sunt convins că vei fi câștigat!


Daniel Cendes


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *