Merită Citit

Ghidul adolescentului pentru rețelele sociale – Jonathan McKee

Cei de la Casa Cărții din Oradea au făcut o treabă excelentă când au tradus și au publicat cartea ce face obiectul rândurilor ce urmează. Această carte era ”cerută” pe de o parte de înmulțirea gadgeturilor, a rețelelor sociale, dar și de predispoziția noastră (nu doar a adolescenților) de a devenii dependenți atât de rețelele sociale, cât și de telefoane, tablete, etc..

Scopul declarat al autorului se găsește în subtitlul cărții și anume SIGURANȚA ONLINE a adolescenților. McKee scrie simplu, dar nu simplist, oferind informații bazate pe studii stiințifice, care dau greutate ponturilor transmise. Din introducere aflăm că Jonathan McKee nu-și propune să acuze tinerii că sunt dependenți sau petrec prea mult timp navigând pe rețelele sociale, ci oferă informația în așa fel încât cititorul să se întrebe pe sine dacă nu cumva are nevoie de o schimbare, o ajustarea a timpului folosit sau a abordării privind în mod special rețelele online de socializare.

Abordarea lui McKee e una foarte echilibrată. Nu demonizează internetul, telefonul sau rețelele sociale, dar nici nu ridică în slăvi tehnologia. Am auzit de multe ori că tehnologia nu e rea, depinde cum o folosim. ”Exemplul cuțitului” e arhicunoscut, te poți folosi de el atât bine cât și rău. Autorul ne propune un alt exemplu la care nu m-am gândit, și anume că mor foarte mulți oameni pe șosele, în mașină. Jonathan McKee se întreabă retoric dacă ar trebui să renunțăm din această pricină la automobile.

Am mai remarcat empatia cu care autorul scrie, fără să renunțe însă la certitudinea care o are privind principiile enunțate. McKee e ca un doctor foarte bun care după ce a citit analizele tale, empatizează cu tine, dar nu se sfiește să îți prezinte atât ce trebuie să faci ca să te vindeci, cât și riscurile la care te expui nerespectând prescripția lui.

Cartea e scrisă pentru adolescenți, dar părinții de adolescenți ar trebui neapărat să o citească pentru a ști precis cu ce se confruntă copiii lor pe rețelele de socializare, dar și pentru a putea să le vină acestora în ajutor.

Principiile autorului sunt foarte importante, datele stiințifice prezentate de asemenea oferă greutate cărții, dar Jonathan McKee inserează în fiecare pont istorii reale cu tineri și tinere care au învățat pe pielea lor ce riscant e să te joci cu focul. Așa că rămâne valabilă zicerea ”un înțelept învață din greșelile altora”.

”Ghidul adolescentului” nu e o carte de studiu biblic, dar asta nu înseamnă că McKee nu a transmis Cuvântul Domnului, dimpotrivă e de apreciat faptul că autorul a evidențiat texte din Scriptură care vorbesc despre ponturile pe care el le-a propus.

https://www.ecasacartii.ro/ghidul-adolescentului-pentru-retelele-sociale.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *