Tineri

Amnon – distrugătorul de vieți

Amnon a fost întâiul născut al regelui David. Primul născut în vremea aceea însemna enorm, dacă nu totul. El trebuia să se bucure de privilegii deosebite, sfârşeşte însă ucis de fratele lui vitreg Absalom.

O imagine care i-a luat mințile

Tamar, sora lui Absalom, dar şi sora lui vitregă, a purtat vina de a fi remarcată de Amnon. Biblia spune că era frumoasă, nu foarte frumoasă, dar pentru Amnon, Tamar a devenit zeiță. A “înnebunit” după ea. Scriam de privilegii, putea avea şi fete mai frumoase şi legal, fără scurt circuite, fără compromis şi fără consecințe tragice.

O privire te poate nenoroci. Una bucată privire pe care nu o controlezi. Nu putem să ne scoatem ochii pentru a nu mai vedea frumusețile create de Dumnezeu, dar putem decide ce facem cu acea privire. E foarte important cum procesăm acea imagine.

Zilnic putem fi ispitiți. Ne apare de nicăieri o revistă, o reclamă. În lumea virtuală unde noi ne învârtim o bună parte din zi, mizeria e la tot pasul. Ce vom face?

Mintea care procesează ce primeşte

Mintea noastră poate visa în mod păcătos sau nu. Riscul pe care îl oferim minții constă în imaginea greşită. Dacă ne hrănim ochii cu lucruri interzise, dăunătoare, vulnerabilizăm mintea. Din acest motiv trebuie să ne educăm ochii ca atunci când văd răul, să ştie ce au de făcut. Întoarce privirea.

Amnon nu a întors privirea, ci a privit îndelung şi pofticios. A lăsat mintea să viseze şi asta la costat. Nefericita Tamar, a căzut victimă unui om care nu s-a pregătit pentru ispită şi nu a fost interesat să păstreze limitele.

Biruința asupra poftelor nu se câştigă când pofta apare, ci cu mult mai mult înainte. Spunea cineva că dacă ajungi cu o persoană de sex opus pe bancheta din spate a unei masini, nu stai să te întrebi ce e de făcut, ci înainte de a ajunge acolo tu trebuie să ştii că nu ai voie să pui mâna. Noi nu ar trebui să ajungem acolo pe banchetă.

Atunci când apare ispita, ultimul lucru pe care trebuie să-l faci e să cauți argumente pro şi contra. Odată ce deschizi poarta minții cu sfatul, va veni şi Satan. El se va oferi bucuros să te povățuiască. E necesar să avem principii clare precum: am făcut legământ cu ochii, nu am dreptul să privesc aşa ceva.

O da, prietenii

Mare, mare, mare grijă ce prieteni ai. Ei te pot duce în păcat. Da există şi prieteni care te influențează cu sfințenia lor. Alege-i pe cei din urmă ca prieteni ai tăi.

Amnon a avut un prieten care îi era şi verişor. O părere personală, Amnon nu părea destul de curajos să se atingă de Tamar, dar Abinadab, acest om lipsit de orice frică de Dumnezeu, i-a făcut lui Amnon planul.

Prietenii te vor duce la băute, te vor învăța prostii peste prostii, îți vor crea cadrul să te distezi, când va veni nota de plată nu vor fi lângă tine. Aceştia nu sunt prieteni, ci parteneri de destrăbălare.

P.S. Te rog să te gândeşti că deciziile tale nu te afectează doar pe tine, ci şi pe cei dragi şi numai, aşa că fii responsabil şi păzeşte-ți ochii,  disciplinează-ți mintea să nu te ducă în păcat. Fericirea ta atârnă şi de aceste alegeri foarte importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *