Îndemn la lectură
Pasionații de cărți știu prea bine că nu reușești să citești tot ce îți cumperi. Am cărți în bibliotecă de ani de zile pe care doar le-am așezat acolo fără să le fi citit. De ce nu reușim să citim tot ce achiziționăm? Cred că e simplu de priceput că motivul principal este timpul limitat pe care îl avem la dispoziție și multele lucruri atât urgente cât și importante care ne solicită să le rezolvăm.
În timpul celor patru ani de studii (ITPB) citeam aproape doar ce mi se cerea pentru că aveam de pregătit referate și recenzii. Gândeam și oarecum așteptam să închei studiile pentru a putea să citesc ce îmi doream, fără să mai fiu limitat de o listă de cărți de unde trebuie să pregătesc lucrări. Am absolvit deja de 6 ani și pot să spun că nu sunt liber complet să lecturez ce doresc pentru că acum am alte responsabilități, mă refer strict la cele bisericești. Nu odată am lăsat o carte deoparte pentru că pregătirea unei predici, a unui studiu era urgentă.
O carte bună în bibliotecă e o adevărată comoară. Mai ales când locuiești în străinătate și Oradea (un adevărat paradis al librăriilor creștine) e la sute de kilometrii de reședința ta.
Cuvintele care compun acest text sunt ușor de înțeles. Ce e însă greu de înțeles e pasiunea pentru carte. Foamea de lectură. Am auzit pe mulți care nu erau atrași de fotbal spunând că ei văd pe teren 22 de persoane care aleargă după o minge și atât. Dacă nu ai în sânge ”microbul” fotbalului nu înțelegi esența jocului, nu experimentezi nici plăcerea delectării văzând un driblig sau o fază foarte bine lucrată, o combinație de pase care să aibă ca finalitate golul.. La fel stau lucrurile și cu lectura.
Îmi doresc să transmit plăcerea de a citi copiilor mei. Vă asigur pe toți că respect fiecare persoană în parte. Credința mea creștină, valorile pe care Dumnezeu prin Scriptură mi le-a înnobilat mă determină ca indiferent de rasă, culoare, etnie sau religie să cinstesc omul cu respectul meu. Respectul oferit nu mă împiedică însă să spun că omul care nu citește e mai sărac, e văduvit de o experiență profundă de care au parte cei care citesc.
Cineva a reacționat la un citat postat de mine pe o rețea de socializare spunând că lectura e bună fiindcă prin citit ne dezvoltăm vocabularul. Aș spune că formarea unui vocabular mai elevat e un efect secundar al lecturării de cărți și nu neapărat un scop în sine. O carte citită face mult mai mult bine decât să-ți crească bagajul de cuvinte, te formează. Din perspectiva aceasta e important și ce anume citim. Oricum scopul cu care ne apropiem de o carte trebuie să fie acela de a cunoaște dar și de a lăsa ca acea cunoștință să ne conducă spre o viețuire mai aleasă, mai demnă. O carte bună te va îmbogăți din toate punctele de vedere.
Citiți cât de mult puteți. Lectura de carte creştină şi nu numai e un mare câştig, e o investiție în tine care însă va impacta şi pe cei din jurul tău.
One Comment
Pingback: