Familie,  Viață creştină

Este feminismul o alternativă la misoginism?

Există extreme, dar şi o poziționare corectă privind atitudinea femeilor față de sine, dar şi a bărbaților față de femei.

Între misoginismul vrednic de condamnat şi feminism (nu feminitate), există perspectiva lui Dumnezeu, care oferă fiecărei femei, demnitate.

Astăzi întâlnim ambele manifestări. Sper că nu în biserică. Sau mă rog, oficial, femeii îi sunt recunoscute rolul şi drepturile. În unele cercuri creștine însă, feminismul a înlăturat misoginismul.

Despre misoginism

Cei care disprețuiesc femeile, au o repulsie față de ele și le urăsc, sunt descriși de dicționar ca fiind misogini. Acești oameni, ocolesc femeile și cercurile unde sunt ele, deși misoginul poate avea acasă o soție și chiar o fată sau mai multe.

Există diferențe mari și multe între bărbat și femeie, fapt care pe unii îi ajută să se completeze în mod armonios, pe când alții găsesc în diferențe un puternic argument pentru înjosirea femeii.

Bărbaților, vă provoc să ne analizăm atitudinea față de femei. Nici unul nu am vrea să fim numiți misogini, dar oare remarcile noastre sarcastice la adresa doamnelor și domnișoarelor, nu ne apropie cel puțin de zona misoginismului? În trafic, când observăm nereguli, ne uităm să vedem cine e la volan, iar dacă vedem o femeie, nu-i așa că uneori spunem că ”m-am gândit eu că e femeie, era de așteptat”? Plânge un băiat/băiețel, imediat bărbații îl apostrofează cu ”nu fi femeie”.

Răutățile amintite mai sus, nu sunt etichetate neapărat ca misoginism, dar nici nu arată respectul nostru, al bărbaților față de femei. Disprețul de azi poate să degenereze în misoginismul de mâine, și oricum să nu uităm că Isus nu a avut o astfel de atitudine față de femei.

Despre feminism

Fenimismul e, istoric vorbind, o ”mișcare socială care urmărește obținerea egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, în toate domeniile de activitate” (dexonline).

Fenomenul a apărut pe fondul poate al misoginismului, sau cel puțin a fost provocat de o societate în care bărbații conduceau cu mână de fier. A apărut ca o alternativă, dar de fapt feminismul a devenit un mijloc prin care femeile au învățat să se revolte și să se ridice deasupra bărbatului. Feminismul a promovat și promovează un stil de viața antagonic Scripturii.

Feminismul nu s-a limitat la câteva drepturi pe care le-a revendicat, ci a devenit o doctrină. Prin această mişcare femeile nu doar că s-au eliberat de sub jugul bărbaților, dar au alunecat foarte uşor în ceea ce acuzau la bărbații misogini.

Emanciparea femeii, a atras poate mai multe greutăți decât privilegii. A pus poveri pe umerii doamnelor. O femeie în zilele noastre merge la munca opt ore pe zi (multe din ele lucrează poate în schimburi), nasc copii şi îi cresc, dar îngrijesc şi de casă, cu tot ce cuprinde ea.

Feminismul e un concept complex, dar care ca şi misoginismul nu face cinste femeii. Hristos a stabilit o ierarhie pe care nu la doar nivel de recomandare, ci mai mult de atât trebuie respectată.

Privind lucrurile din perspectivă creaționistă, bărbatul a fost creat întâi. Eva a fost creată pentru Adam, nu Adam pentru Eva, deşi casa unde soții nu sunt prieteni, ci bărbatul dă cu pumnul în masă sau unde soția ocupă locul soțului, e mai mult decât tristă.

Condamnăm toți misoginismul, deși uneori ne poziționăm atât de aproape de o astfel de atitudine, dar ce facem cu feminismul? Sunt destui bărbați care promovează chiar prin lipsa de implicare, această rebeliune care atrage doar nefericire. Sunt destule femei care aleg calea feminismului pe drept, subjugate fiind de ani de zile de bărbații care nu le-au tratat deloc bine.

Hristos calea

Soluția pentru misoginism și feminism e Hristos. Întoarcerea cu fața către El și pocăința ne va ajuta să ne schimbăm atitudini, abordări.. în definitiv ne vom schimba viața.

Hristos a tratat cu respect, prețuire și dragoste femeile din juru-I, dar nu le-a chemat ca apostoli, nici nu le-a trimis să vindece sau să elibereze de demoni. Se pare că și ele și-au înțeles rolul și nu și-au depășit atribuțiunile. Au fost bucuroase și onorate că au putut fi de folos lui Hristos, cu ce au avut.

Respectul, prietenia acordată de un bărbat soției lui nu-l face nici slab, nici vulnerabil, ci îl crește în ochii soției.

Supunerea și cumpătarea unei femei sau soții, îi atrage binecuvântarea lui Dumnezeu și împlinire sufletească.

În cele din urmă, dacă rămânem fiecare în perimetrul pe care Dumnzeu l-a hotărât ce lucru neobișnuit facem? Ne-am făcut doar datoria. Misoginismul și feminismul sunt lucruri nefirești de care trebuie să ne pocăim. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *